Laboratori del s.XX

Espai Memòries. Un laboratori de creació contemporània a l’entorn de la història de Manresa del segle XX

Per Mercè Argemí, coordinadora del projecte i tècnica de patrimoni de l’Ajuntament de Manresa

Espai Memòries. Laboratori del segle XX és un nou àmbit del Museu Comarcal de Manresa, promogut per l’Ajuntament de Manresa amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, que té per missió esdevenir un espai de referència per a la recerca i difusió sobre aspectes de la memòria històrica en el marc local. Així mateix, es planteja com un espai per a l’experimentació i la innovació pel que fa a les metodologies de recerca, producció i difusió del coneixement i els processos d’implicació del teixit social en projectes culturals. D’aquesta manera, l’Espai Memòries té un motor clau de desenvolupament en la creació artística, i es desplega amb l’articulació d’equips de treball interdisciplinaris en els quals conflueixen agents relacionats tant amb l’àmbit de la recerca històrica com de la creació i el pensament contemporanis. La creació artística esdevé objecte de recerca, però, sobretot, un actiu en el procés de reflexió.

L’espai –d’arquitectura d’estil neoclàssic del segle XVIII– ocupa una ala del museu que es trobava pràcticament en estat d’abandó i la seva fesomia respon als usos anteriors que ha tingut l’edifici, com ara l’antic Col·legi de Sant Ignasi.

La intervenció que s’ha realitzat per acollir-hi l’Espai Memòries ha estat mínima, amb la intenció de deixar a la vista les diferents capes de memòria que es condensen en el mateix emplaçament i, alhora, posar-les a disposició per intervenir-hi mitjançant l’acció dels diferents projectes artístics i de recerca que hi tenen lloc.

Museològicament, la singularitat del mateix espai històric i de la intervenció arquitectònica són un actiu més en aquest diàleg entre present i passat, i permet exemplificar el mateix concepte d’història que es planteja amb el projecte: la història com una construcció que té lloc en temps present, a partir de la pluralitat de memòries del passat, i que es projecta cap al temps futur. En aquest sentit, en tant que espai del Memorial Democràtic, el que planteja l’Espai Memòries és experimentar la recuperació de la memòria com un procés de producció democràtica pròpiament: repensar el passat en termes col·lectius és una invitació a restablir el diàleg com una eina de treball en temps present. L’Espai Memòries és un projecte i un espai en procés, que es van configurant i van creixent a mesura que s’avança en la recerca, la reflexió i la participació. Forma part del discurs expositiu del Museu Comarcal de Manresa, ja que és la sala on s’explicarà el segle XX amb aquest component de reflexió i de reinterpretació d’aquesta història tan recent. Pel que fa a la programació, s’articula per mitjà de temporades anuals, que es plantegen a partir de diferents focus d’investigació. Aquests focus es defineixen a partir de la consideració tant de l’interès històric com de la seva capacitat per esdevenir catalitzadors amb què indagar en alguns aspectes socials i culturals que encara avui compareixen amb certes controvèrsies. La primera temporada gira al voltant dels diferents models educatius que s’han succeït al segle XX i es desenvolupa per mitjà d’un projecte artístic i un projecte de recerca que investiguen el passat del sistema educatiu de la ciutat i, alhora, procuren proporcionar elements per a la reflexió, tant pel que fa a aspectes actuals de l’educació com amb relació a la construcció i transmissió de relats històrics.

El projecte de creació d’aquesta temporada, que es titula “L’herència”, el realitza el col·lectiu LaFundició, en col·laboració amb l’IES Guillem Catà, i comptarà amb la implicació progressiva d’altres centres educatius i organitzacions, amb la finalitat de produir un serial televisiu sobre la història de l’educació a Manresa. D’altra banda, “Arxiu en procés” és el projecte de recerca que un equip interdisciplinari format per Dani García, Oriol Luján i Laia Ramos realitza per mitjà de diferents dinàmiques de recerca documental i de col·laboració amb testimonis d’alumnes i professors del sistema educatiu passat i actual de la ciutat.

L’espai del museu no serveix només d’exposició, sinó que també és el camp base per al desenvolupament d’ambdós projectes. A partir d’aquest espai s’estenen les xarxes de treball i de participació ciutadana. És necessari visitar-lo i contemplar el procés de producció i la seva transformació en temps real.

El primer trimestre del 2011 també es desenvoluparà una programació de cinema documental Retro-visions. Cicle de memòria històrica en moviment, amb treballs de creadors contemporanis en els quals es qüestionen aspectes relatius a la representació de la història, el rol dels testimonis, les polítiques públiques de la memòria, etc. La programació a l’entorn de les pedagogies del segle XX inclourà la presentació d’altres projectes relacionats amb aquest tema i finalitzarà a mitjan maig amb l’exposició en què es presentaran els resultats dels projectes “L’herència” i “Arxiu en procés”.

El comissariat de la primera temporada el porta a terme un equip format per Oriol Fontdevila, comissari independent, i Agnès Torras, pedagoga.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s